Dengar dan hayati :)

Thursday, December 30, 2010

Take a note girls :)

Sekarang ni kita tengok macam macam fesyen tudung kan?
tapi kalau kita lihat baik baik tengok dan perhatikan dengan teliti adakah menutup aurat?
sama sama kita renungkan :)

Sesungguhnya tudung wanita itu ada tiga.

Pertama, tudung Yahudi,
kedua, tudung Nasara(nasrani) dan
ketiga
tudung muslimat.” “Wahai guruku, jelaskanlah kepadaku kerana aku tidak pernah mendengar hal yang sedemikian,” soal salah seorang pendengar di hadapannya.

Pertama, tudung Yahudi. Wanita Yahudi memakai tudung juga, tetapi lebihan kain di depan semuanya dilempar ke belakang.

Kedua, tudung Nasara. Wanita Nasara pun lebih dahulu memakai tudung juga, tetapi tudungnya terlalu singkat, sehinggakan dadanya masih kelihatan.

Dan yang terakhir tudung muslimat, wanita muslimat memakai tudung berpandukan firman Allah. Surah an-Nur ayat 31 :
Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mentua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.

Haa dah baca semuanya?anda rasa anda ada di kategori tudung yg pertama dan kedua?
anda rasa anda akan ignore dan menganggap bahawa ini sekadar gurauan?ayuh bertaubatlah anda masih mempunyai peluang sesungguhnya pintu taubat ALLAH kepada hamba2nya sangat luas :)
Insya ALLAH dosa anda akan diampuni oleh ALLAH S.W.T Amin :)

No comments:

Post a Comment